Pilsētnieki uzskata, ka atkritumu šķirošana Ruģeļos novedīs pie cece mušu parādīšanās un onkoloģisko slimību skaita pieauguma 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Svētdien, 3.februārī, Ruģeļu mikrorajona bērnudārza sporta zālē notika iedzīvotāju sapulce, kuri iestājas pret atkritumu šķirošanas līnijas būvniecību. Visi pasākuma dalībnieki, kuru bija ap 250 cilvēku, iesniedza savus personīgos datus un tika reģistrēti.

Viens no sapulces rīkotājiem Ārons Kameneckis portālam Gorod.lv pastāstīja, ka Ruģeļu mikrorajona iedzīvotāji ir pret to, lai ekoloģiski tīra vide „kļūtu par atkritumu bāzi, bet atkritumu izgāztuve sāktos pie mūsu māju durvīm”. Vietējie iedzīvotāji ir pārliecināti, ka blakus viņu mājām atradīsies nevis slēgta tipa šķirošanas līnija, bet īsta izgāztuve, kura kaitēs dabai un cilvēku veselībai, tādēļ atkritumus nepieciešams šķirot Demenē esošajā poligonā.

Diezgan emocionāli uzstājās arī Māju vecāko asociācijas priekšsēdētājs Vladislavs Bojaruns, kurš savā runā ne tikai aicināja cīnīties pret šķirošanas līnijas būvniecību, bet arī piedāvāja „izmantot Daugavpilī izveidojušos situāciju un izbeigt šo visatļautību”. Viņš ir pārliecināts, ka šķirošanas līnijas darbības rezultātā radīsies nepatīkama smaka un cietīs ekoloģija, kā arī pilsētā parādīsies cece mušas un pieaugs onkoloģisko slimību skaits.

Sapulcē esošais AS „Daugavpils specializētais autotransporta uzņēmums” valdes priekšsēdētājs Valērijs Golubevs paskaidroja, ka Dunduru ielā kopš 2002.gada darbojas šķirošanas līnija, kura tiks modernizēta saskaņā ar ES prasībām. Līnijas 10 gadu pastāvēšanas laikā pastāvīgi tika veikts apkārt esošās zemes un ūdens monitorings, sūdzības par nepatīkamu smaku no iedzīvotājiem netika saņemtas. Tieši smakas trūkuma dēļ liels skaits iedzīvotāju vispār nezināja par līnijas eksistenci.

„Daugavpils Spec. ATU” vadītājs pastāstīja, ka līnija atradīsies vismaz 450 metru attālumā no blakus esošajām mājām, visi darbi tiks veikti slēgtajā angārā, bet biomasa, no kuras varētu rasties smaka, tiks ievietota konteineros un aizvesta apglabāšanai uz Demeni.
Sapulcē piedalījās uzaicinātais viesis – Saeimas deputāts Jānis Lāčplēsis, kurš īsumā izteicās pret šķirošanas līnijas būvniecību pilsētas teritorijā, atzīmējot, ka pasākumā viņš piedalās kā parasts iedzīvotājs.

Vairāku emocionālu uzrunu noslēgumā tika nolemts turpināt protestēt pret šķirošanas līnijas būvniecību un paziņot savu nostāju arī pilsētas vadībai. Ieceres publiskā apspriešana turpināsies līdz 11.februārim.



Написать комментарий

Un tie paši cilvēki citās sapulcēs kliedz, ka Daugavpilī nerada darba vietas, ka nav rūpnīcu.
Visas vietas, ko sētnieki ik rītus nekopj, ir pied****stas ar atkritumiem. Zilajos konteineros ir pilns ar kartupeļu mizām un olu čaumalām. Te uzņēmums strādā, šķiro atkritumus garīgi atpalikušo iedzīvotāju vairākuma vietā, bet, redz, slikti. Cece mušas... afffigeķ... mūsu klimatā.