Valsts kanceleja: vienotā atalgojuma sistēma nedarbojas; gaidāmas reformas

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pirms trīs gadiem ieviestā vienotā atalgojuma sistēma valsts pārvaldē "uz papīra" bija pareiza, taču pašlaik tā faktiski nedarbojas, zema atalgojuma dēļ valsts pārvaldi pamet augsti kvalificēti speciālisti, un tagad Latvijas ierēdniecību atkal gaida vērienīgas reformas, kas atteiksies gan uz algām, gan ierēdņu skaitu, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzinusi Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane.

Viņa atzinusi, ka vienotās atalgojuma sistēmas iecere bijusi pareiza, taču faktiski nedarbojās, tāpēc tagad ir izstrādāta Valsts pārvaldes cilvēkresursu programma, kura situāciju mainīs. Reformas paredzēs pārskatīt atalgojuma sistēmu un sasaistīt to ar ierēdņu padarīto darbu, skaidroja kancelejas vadītāja.


Viņa gan uzsvēra, ka algu pieaugums nav pašmērķis, bet valsts pārvaldē ir jāsakārto atalgojuma sistēma. Dreimane atzinusi, ka ir jāpalielina augsti kvalificētu speciālistu algas, un tai pat laikā jāpārskata, vai ierēdņu funkcijas ir lietderīgas, vai to pašu nevar izdarīt efektīvāk un lētāk.

Dreimane stāstīja, ka jauna koncepcija paredz arī darba laika uzskaites sistēmas ieviešanu, lai izvērtētu, cik laika patērēts kādām funkcijām. Pamatojoties uz šo izvērtējumu, iestādes vadītājs varēs lemt, vai darbības ir efektīvas, vai kaut kas jāmaina, vai nevar to darīt ar mazākiem resursiem, skaidroja Dreimane.

Koncepcija neparedz kopējā algu fonda pieaugumu, bet ļaus iestādes vadītājiem izvērtēt, vai kādai valsts iestādes funkcijai nepieciešami desmit ierēdņi, vai to var izdarīt trīs četri cilvēki, kuriem var arī palielināt algas. Ieguvēji rezultātā būs visa sabiedrība, uzskata Dreimane.

Viņa arī atzina, ka pašlaik valsts pārvalde ražo pārāk daudz dokumentu, kas bieži vien nav nepieciešami, un arī ar to būs jācīnās.

Jau ziņots, ka valsts pārvaldē gaidāmas pamatīgas reformas. To īstenošanas rezultātā ierēdņu skaits varētu samazināties uz pusi, savukārt pašu strādājošo darba apstākļi krietni uzlabošoties.


Написать комментарий