Var palikt tikai dažas šķīrējtiesas

foto: nekrize.lv
foto: nekrize.lv

Izlolotās šķīrējtiesu reformas rezultātā Latvijā no 212 šķīrējtiesām varētu palikt tikai dažas; neapmierinātie protestē.

Tieslietu ministrijas (TM) paspārnē izveidotā darba grupa pabeigusi darbu pie šķīrējtiesu likumprojekta, kas šobrīd ir izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. TM cer, ka nekādi šķēršļi netiks likti un jaunais likums stāsies spēkā jau nākamā gada 1. janvārī.


Tomēr jau šobrīd jaunais šķīrējtiesu likumprojekts izpelnījies asu kritiku no atsevišķu šķīrējtiesu pārstāvjiem par to, ka šķīrējtiesām noteiktie kritēriji ir nepārdomāti un nesaprātīgi, tādējādi darbība būs jāizbeidz arī tām šķīrējtiesām, kas darbojas godprātīgi, bet kritērijiem neatbilst. Tādēļ tiek uzskatīts, ka projekts esot izdevīgs tikai uzņēmēju lielo organizāciju izveidotajām šķīrējtiesām, bet pārējām – neatkarīgi no to darbības rezultātiem – nekādu izdzīvošanas cerību nav. Tādējādi līdz ar visādu «dīvainu» šķīrējtiesu noņemšanu no trases turpmākā darbība esot apdraudēta arī sekmīgi strādājošajām šķīrējtiesām, kuru dibinātāji nav uzņēmēju organizācijas ar daudzdesmitu miljonu apgrozījumu.

Otrs jautājums, kas raisa diskusiju, ir par noteikto šķīrējtiesnešu sertifikāciju. Iesaistītās puses ir gatavas vēlreiz piedāvāt savus kritērijus šķīrējtiesām vai vismaz paredzēt kritērijus attiecībā uz kvalitāti jau esošajām šķīrējtiesām. Jāatgādina, ka šis nav pirmais mēģinājums izstrādāt regulējumu šķīrējtiesām, lai ierobežotu tā saukto «kabatas šķīrējtiesu» skaitu. Šāds likumprojekts izstrādāts jau 2007. gadā, bet ekspertiem 
trūka vienprātības par tā nepieciešamību, tāpēc tas noraidīts. Pērnā gada nogalē ideja atdzima ar jaunu sparu. Šobrīd Latvijā ir 212 šķīrējtiesas, liecina Uzņēmumu reģistra (UR) dati. 



Написать комментарий