Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā notiek izstāde ''Daba krāso''

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja darbinieki pēdējā laikā priecē daugavpiliešus ar interesantajām izstādēm. 

Šoreiz februāra pirmajā dienā muzejā bija piedāvāta oriģināla ekspozīcija.

Sadarbībā ar Latvijas Dabas muzeju bija izveidota izstāde, ko var aplūkot Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā. Izstādē var redzēt darinājumus, kuri ir krāsoti ar dabisko pigmentu palīdzību, tāpēc arī izstādes nosaukums ir ''Daba krāso”.

Gorod.lv Ruta Ģiptere, muzeja vadītāja, pastāstīja, ka izstādes uzmanības centrā atrodas 28 augi, no kuriem arī ņem pigmentus krāsošanai. Kaltētos augus ne tikai var apskatīt stendos, bet arī pataustīt un paostīt, kā arī redzēt krāsu toņus ko dod šie augi, krāsojot vilnu.

Daba ir dāvājusi savas bagātības, kuras atrodas zem mūsu kājām: nezāles, dārza augi, koka miza, dārza ziedi. Nātres, sīpols, galda bietes, pelašķis, kartupeļu laksti, tomāti un burkāni, upeņu un jāņogu lapas, bērza lapas, aronija, vīnogas – tās var izmantot kā dabiskās krāsvielas. Krāsot var ne tikai vilnu un audumus, bet arī Lieldienu olas.

Izstādi būs interesanti apmeklēt dažāda gājuma cilvēkiem: pieaugušie saņems noderīgu informāciju, kura noderēs nākotnē. Vienlaicīgi varēs apskatīt audumus un paklājus, ko ir krāsojuši pēc senču metodēm.

Bērniem būs iespēja nospēlēt spēles. Mazākiem izstādes apmeklētājiem būs iespēja no vilnas bumbiņām salikt ornamentus. Lielāki bērni varēs spēlēt „Augu cirku”, bet vecāku klašu skolēniem būs iespēja pārbaudīt savas zināšanas botānikā, saliekot augu fotogrāfijas pie attiecīgā nosaukuma.

Valsts Ģimnāzijas 9.klases skolniece Sarmīte Glovecka pastāstīja portālam, ka lielāko daļu augu, kuri ir demonstrēti ekspozīcijā viņa zina, jo daudzi no tiem aug pie viņas mājas. ''Noteikti ieteikšu savai vecmāmiņai šos augus izmantot saimniecībā, jo tie ir ne tikai veselīgi, bet arī no tiem var pagatavot vienreizējus darinājumus,” pastāstīja Sarmīte.

Izstāde darbosies līdz  20.martam.



Написать комментарий