Daugavpils Māla mākslas centrā atklāta lietuviešu meistaru adīto aproču izstāde

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Piektdien, 18.janvārī, Daugavpils Māla mākslas centrā tika atklāta neparasta izstāde, kurā var aplūkot puzurus un adītās aproces.

Diez vai daugavpiliešus var pārsteigt ar dekoratīviem elementiem no salmiem, kuri atdzīvina interjeru un pasargā no slimībām un sliktām domām, bet senā lietuviešu tehnikā darinātās adītās aproces tiešām ir kaut kas jauns.

Pēc mākslinieces Ilonas Šaušas vārdiem, šāda veida adītās aproces nav raksturīgas latviešu tautas kultūrai, jo pie mums lielāku popularitāti ieguvuši adīti cimdi. Tomēr lietuviešu meistaru izgatavotas platas ar pērlītēm izrotātas aproces varētu ieinteresēt daugavpilietes. Turklāt aproces ir ne tikai skaistas un stilīgas, bet arī siltas – izgatavotas no vilnas diegiem.

Neskatoties uz to, ka puzuri vienmēr rotājuši latviešu sētas, salmu konstrukcijas no Lietuvas atšķiras ar proporcijām, faktūru, raksturu un kompozīciju. Jāatzīmē, ka šāda veida salmu konstrukcijas lietuvieši dēvē par „sodasu”.

Izstādē var aplūkot Kauņas novada tautas mākslas un amatniecības centra desmit mākslinieku oriģināldarbus, dažus no kuriem var arī iegādāties.

Daugavpils Māla mākslas centrs jau sen ļoti veiksmīgi sadarbojas ar lietuviešiem, rīkojot dažādas izstādes, piemēram, šobrīd Kauņā var apmeklēt latgaliešu keramikas izstādi.

Izstāde Daugavpils Māla mākslas centrā apskatāma līdz 14.martam, visi interesenti tiek aicināti aplūkot patiesi skaistas lietas, kuras atgādina par tuvojošos pavasari.


Написать комментарий