Muitas darbinieki Grebņevas MKP aiztur kravu

Pēc Latvijas Republikas pievienošanās Eiropas Savienībai jautājums par muitas iestāžu darbu intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības jomā ir kļuvis īpaši aktuāls. Kaut gan saskaņā ar vairuma pasaules valstu likumdošanu intelektuālā īpašuma izmantošana bez tiesību īpašnieka atļaujas ir sodāma, šīs tiesības tiek pārkāptas, un ik gadus tiesību īpašniekiem un arī valstu ekonomikai tas nes milzīgus zaudējumus.


No 14.07.2005. līdz 21.07.2005. VID Latgales reģionālās iestādes Muitas noteikumu pārkāpumu novēršanas daļas darbinieki veica pastiprinātas kontroles pasākumus precēm un pavaddokumentiem ar nolūku atklāt iespējamo viltoto vai pirātisko kravu pārvadājumus. Šīs operācijas ietvaros VID LRI muitas darbinieki 2005.gada 14.jūlijā Grebņevas MKP aizturēja kravu, kuras pavaddokumentos bija uzrādīts, ka krava sastāv no apģērbiem, apaviem, somām, saulesbrillēm u.c. apģērbu un aksesuāru pozīcijām, taču tajos nebija nekādas atsauces uz šo preču ražotājiem un kādām noteiktām preču zīmēm.
Veicot kravas kontroli, muitas darbinieki konstatēja, ka preces iesaiņotas dažādos iepakojumos – lielās kartona karbās, polietilēna maisos un uz daudzām precēm norādīti pazīstamu preču zīmju nosaukumi: Chanel; Reebok; Puma; Nike; Adidas, Barbie u.c.
Kravas kontroles rezultātā konstatētas 14 725 preču vienības, t.sk. arī 3420 vīriešu sporta šorti un 168 sporta kostīmi ar preču zīmēm Nike. Pamatojoties uz firmas Nike International Ltd. speciālistu sniegto informāciju, ir saņemts apliecinājums, ka aizturētās preces, kas marķētas ar preču zīmi Nike, ir kontrafaktas (viltotas). Viltojuma pazīmes ir konstatētas arī uz pārējām apģērbu un aksesuāru pozīcijām, apliecina speciālisti.
VID Latgales reģionālās iestādes Muitas pārvaldes priekšnieka p.i. Guntars Loits atzinīgi novērtē muitas dabinieku paveikto intelektuālā īpašuma aizsardzības jomā, atzīmējot, ka: ”Arī turpmāk tiks pievērsta pastiprināta uzmanība kravām, kurām ir tiesību subjekta pieteikumi muitas iestādēm par muitas kontroles pasākumu uzsākšanu intelektuāla īpašuma tiesību aizsardzībai, papildus tiks veikta muitas amatpersonu apmācīšana par viltoto preču identificēšanas iespējām.”

2005.gada 12.jūlijā Eiropas Komisija (EK) ir norādījusi, ka laiks, kad nelielas krāpnieku grupas viltoja luksus rokassomiņas, ir pagājis, un tagad šajā sfērā darbojas lieli grupējumi.
Lai apturētu pirātisko preču izplatību, EK piedāvā jaunus noteikumus, kas stingri vēršas pret visiem apzinātiem intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem preču tirdzniecības sfērā, nosakot par tiem kriminālatbildību. “Ierosināto pasākumu mērķis ir vienādot nacionālās krimināltiesību normas un uzlabot Eiropas valstu sadarbību, lai efektīvi cīnītos pret preču viltošanu un pirātismu, ar ko bieži vien nodarbojas noziedzīgi grupējumi,” teikts EK paziņojumā.

05.09.2005 , 12:50

Informāciju sagatavoja: VID LRI Birojs


Написать комментарий