Daugavpilī iesvētīja Pirmā pasaules kara bojā gājušajiem karavīriem veltīto pieminekli

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Šodien, 18.oktobrī, Daugavpilī notika Pirmā pasaules kara laikā 1914.-1918.gg. bojā gājušajiem karavīriem veltītā atjaunotā pieminekļa atklāšanas ceremonija. Pasākumā piedalījās Krievijas un Baltkrievijas Ģenerālkonsulātu pārstāvji, veterānu organizāciju pārstāvji, pilsētnieki.

KF Ģenerālais konsuls Daugavpilī Oļegs Ribakovs atklāšanas ceremonijā atzīmēja, ka savulaik vairāk nekā 3 500 Krievijas armijas bojā gājušo karavīru apbedījumu vietā tika izveidots piemiņas stabs. Pateicoties Krievijas Ģenerālkonsulāta Latvijā finanšu palīdzībai un vietējo varas orgānu atbalstam, divu mēnešu laikā tika pabeigti pieminekļa restaurācijas darbi.

„Tauta, kas nezina savu vēsturi, nevar tikt uzskatīta par kulturālu tautu. Mūsu pienākums ir uzturēt pieminekļus labā stāvoklī. Krievijas Federācija Latgalē atrodošos piemiņas vietu restaurācijai tērē desmitiem tūkstošu latu. Pagājušajā nedēļā tika iesvētīti ar Krievijas finansiālu atbalstu restaurētie padomju karavīru kapi netālu no Ludzas”, - atzīmēja diplomāts.

Pēc ziedu nolikšanas notika pieminekļa iesvētīšanas ceremonija un aizlūgums par apbedītiem karavīriem, kuru vadīja tēvs Georgijs (Popovs), kas pirms aizlūguma atzīmēja, ka šis piemineklis simbolizē to, ka bojā gājušo karavīru upuris nav aizmirsts.

Kā arī klātesošie nolika ziedus arī pie padomju karavīriem veltītā pieminekļa. „Daļa cilvēku ļoti brīvi traktē vēstures notikumus. Kā piemēru tam varu minēt Waffen-SS karavīriem, kas karoja hitleriešu pusē, veltītā pieminekļa atklāšanu Bauskā. Mums jāstājas pretī šāda veida darbībām, atgādinot, ka mēs atceramies to karavīru varoņdarbu, kas izglāba pasauli no brūnā mēra. Nekādā gadījumā nedrīkst aizmirst vēsturi, tāpat kā nedrīkst pieļaut padomju karavīru kapu izlaupīšanu”, - paziņoja Oļegs Ribakovs.

„Atmiņu nevar mainīt pēc saviem ieskatiem, kaut arī dažreiz to ļoti gribētos. Piemēram, man bieži viens gribētos aizmirst daudzus notikumus, bet tas nav iespējams. Bērni un mazbērni ir tālu, sieva ir mirusi, paliek tikai atmiņas”, - teica Lielā Tēvijas kara veterāns un Daugavpils 11.vidusskolas bijušais astrofizikas skolotājs Aleksejs Zaika.



Написать комментарий