Līdzās ASV vēstniecībai Kairā izraisās jaunas sadursmes

foto NOOR for TIME
foto NOOR for TIME

Ēģiptes galvaspilsētā Kairā piektdien no jauna izraisījušās sadursmes starp policiju un protestētājiem, kurus sadusmojusi islāma svētumus izsmejošā ASV filma "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu nevainība").

Protestētāji policijas virzienā meta akmeņus, savukārt likumsargi protestētāju virzienā raidīja asaru gāzes šāviņus. Kairas centra ielas, kas atrodas ASV vēstniecības apkaimē, ir kā nosētas ar akmeņiem.

Visu laiku notiek protestētāju kustība starp vēstniecības apkaimi un Brīvības laukumu, pērnā gada nemieru epicentru.

Musulmaņu brālība - valsts lielākā politiskā organizācija, kuras kandidāts Muhameds Mursi ievēlēts prezidenta amatā, - aicinājusi uz miermīlīgiem protestiem līdzās mošejām pēc dienas vidus lūgšanām.

Vairāki tūkstoši sadusmotu protestētāju pie ASV vēstniecības Kairā bija sapulcējušies jau otrdien, un tad vienai grupai pat izdevās pārkļūt pāri vēstniecības sētai un noņemt Savienoto Valstu karogu.

Ceturtdienas sadursmēs Kairā tika ievainoti 224 cilvēki, bet astoņi no viņiem nonāca slimnīcās, apliecināja veselības ministrs Ahmeds al Ansari.

Mazbudžeta filmā, kuras aktieriem ir spēcīgs amerikāņu akcents, musulmaņi attēloti kā amorāli un vardarbīgi ļaudis.

Tajā izsmiets pravietis Muhameds un skartas pedofilijas un homoseksualitātes tēmas. Pravietis attēlots guļam ar sievietēm, viņš izsakās par bērnu slepkavošanu un ēzeli dēvē par "musulmaņu pirmo dzīvnieku".

Filmas izraisītas vardarbīgas nekārtības šonedēļ pieredzētas līdzās Savienoto Valstu diplomātiskajām misijām Jemenā un Lībijā, kur Bengāzī pilsētā nogalināti četri ASV diplomāti, arī Savienoto Valstu vēstnieks Lībijā Kriss Stīvenss.


Написать комментарий