'Hitachi' viceprezidents: lielākais risks Lietuvas AES projektam ir partneru atteikšanās no dalības

foto io9.com
foto io9.com

Lielākais risks Lietuvas jaunās atomelektrostacijas (AES) projektam ir reģionālo partneru iespējama atteikšanās no dalības šajā projektā, intervijā aģentūrai BNS atzina AES stratēģiskā investora Japānas kompānijas "Hitachi Group" viceprezidents Masaharu Hanju.

"Lielāko risku rada, piemēram, tas, ja viens partneris izlems atstāt projektu. Mēs to uzskatām par vislielāko risku," viņš teica un uzsvēra, ka Lietuvas reģionālo partneru Latvijas un Igaunijas dalība AES projektā ir ārkārtīgi svarīga.

"Svarīgi ir, lai projekta dalībnieki uzticētos cits citam un saprastu šā projekta nozīmīgumu," sacīja "Hitachi" viceprezidents, kurš šonedēļ bija vizītē Lietuvā.

Hanju arī norādīja, ka pašlaik AES projekta īstenošana nedaudz atpaliek no grafika, tomēr tam, pēc viņa paustā, neesot lielas nozīmes.

"Ja skatās no "Hitachi" redzespunkta, protams, projekts nedaudz kavējas. Jo [projektā piedalās] ne tikai "Hitachi" un Lietuva, ir arī reģionālie partneri. Tomēr, ja pašlaik ir nepieciešams ilgāks laiks, lai panāktu vienprātību, mēs esam pārliecināti, ka vēlāk tas ļaus ietaupīs laiku. Svarīgi ir panākt konsensu pašlaik, nevis vēlākos [AES projekta attīstības] posmos," klāstīja Hanju.

Viņš arī pauda cerību, ka nākammēnes gaidāmais konsultatīvais referendums par AES būvniecību parādīs, ka Lietuvā ir vairāk tādu cilvēku, kuri atbalsta jauno AES.

Uzverot AES projekta nozīmīgumu, "Hitachi" viceprezidents pastāstīja, ka pirms koncesiju līguma un akcionāru līguma parakstīšanas tiek plānots izveidot AES projektēšanas kompāniju.

"Mēs vēlamies izveidot projektēšanas kompāniju, tomēr vēl nepieciešams zināmas detaļas apspriest ar Latviju un Igauniju. Protams, mēs nevaram par 100% garantēt, kas tiks izdarīts šogad. Tomēr projekta monitoringa komiteja darbojas ļoti labi, tās darbs nesīs lietderīgus augļus," sacīja Hanju.

Lietuva plāno līdz 2020.gadam uzbūvēt jauno AES valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī Latvija un Igaunija. Par projekta stratēģisko investoru izraudzīta Japānas kompānija "Hitachi". Valdība plāno AES būvniecību sākt 2014.gadā, bet elektrības ražošanu tajā iecerēts sākt 2020.gadā.

Lietuvas jaunās AES koncesijas līguma projekts paredz, ka Latvijai būs 20% akciju AES operatorfirmā, savukārt Lietuvai un Igaunijai ‒ attiecīgi 38% un 22% akciju, bet "Hitachi" īpašumā nonāks 20% akciju. Pēc tā apstiprināšanas Latvijas Ekonomikas ministrija pauda pārsteigumu, ka tas noticis bez saskaņošanas ar partneriem, un piebilda, ka neparakstīs nevienu saistošu dokumentu, līdz Lietuva nebūs atbildējusi uz vairākiem jautājumiem, tostarp par akciju sadalījumu.


Написать комментарий