Odesā krievu valodai tika piešķirts reģionālās valodas statuss 1

foto odessaapartmentsrent.com
foto odessaapartmentsrent.com

Odesā krievu valodai tika piešķirts reģionālās valodas statuss. „Ukrainskije novosti” ziņo, ka šādu lēmumu ārkārtas sesijā pieņēma Pilsētas padome.

„Par” nobalsoja 73 no 120 deputātiem.

Minētais lēmums tika pamatots ar Likumu „Par valsts valodas politikas pamatiem”, kuru pieņēma Parlaments (Verkhovna Rada) un nesen parakstīja prezidents Viktors Janukovičs. Šis likums palielina krievu valodas statusu tajos reģionos, kur krievu valoda ir vismaz 10% iedzīvotāju dzimtā valoda.

Apspriedes laikā Pilsētas padomē deputāts Aleksejs Kosjmins atsaucās uz pēdējās tautas skaitīšanas rezultātiem. "Odesā dzīvo vairāk nekā 10% iedzīvotāju, kuru dzimtā valoda ir krievu valoda”, - atzīmēja viņš. Savukārt pilsētas mērs Aleksejs Kostusevs paziņoja, ka gandrīz 90% Odesas iedzīvotāji uzskata, ka sazināties krievu valodā ir ērtāk.
Reģionālais statuss paredz, ka Pilsētas padomes pieņemto lēmumu tekstiem jābūt arī krievu valodā (ne tikai ukraiņu). Kā arī krievu valodu drīkst izmantot lietvedībā, pilsētnieku saziņā un sarakstē ar varas orgāniem.

Reģionālais statuss paredz krievu valodas, tāpat kā ukraiņu, izmantošanu plāksnītēs un rādītājos. Pilsētas teritorijā izvietotā reklāmas produkcija var būt gan krievu, gan ukraiņu valodā (atkarībā no reklāmas devēja izvēles).

Vietējais plašsaziņas līdzeklis "Dumskaja.net" ziņo, ka sesijas laikā pašvaldības ēka Domes laukumā tika norobežota ar turniketiem, tika pastiprināti drošības pasākumi. Tiesa, protesta akcijas pie pašvaldības ēkas netika rīkotas – partijas „Svoboda” nacionālistu mītiņš notika citā vietā – pie apgabala administrācijas ēkas (plašsaziņas līdzeklis izteica pieņēmumu, ka aktīvisti bija kļūdījušies ar adresi).

Atgādināsim, ka pagātnē (laikā, kad Ukrainas prezidenta amatu ieņēma Viktors Juščenko) dažās pilsētās vietējie varas orgāni krievu valodai bija piešķīruši reģionālās valodas statusu. Tomēr vēlāk prokuratūra bija panākusi tiesā minēto lēmumu atsaukšanu.

Šoreiz likums, kas garantēja krievu valodai reģionālās valodas statusa piešķiršanu, tika pieņemts pēc Reģionu partijas iniciatīvas parlamentāro vēlēšanu priekšvakarā. Dokumenta pretinieki ziņoja, ka tas apdraud ukraiņu valodas statusu un solīja to atcelt gadījumā, ja viņi nāks pie varas.


Написать комментарий

LOhi! Un tagad maita krieva grib, lai tā būtu arī Daugavpilī? Nē, ejiet dirst!