Aizdevēju prasību neizpildīšanas gadījumā Vācija noteiks veto Grieķijas palīdzības finansējumam

foto roarmag.org
foto roarmag.org

Ja Grieķija nespēs pilnībā nodrošināt iepriekšējo palīdzības programmu prasību izpildi, Vācija bloķēs jaunu finanšu līdzekļu piešķiršanu grūtībās nonākušajai valstij, svētdien atzina Vācijas parlamenta deputāts Mihaels Fuhss.

"Jūs varat mani citēt - pat, ja glāze ir līdz pusei pilna, ar to nav pietiekami jaunai palīdzības programmai," laikraksta "Handelsblatt" pirmdien izdevumam sacīja politiķis. "Vācija tam nevar piekrist, un to arī nedarīs."

Vācija, kas ir Eiropas lielākā tautsaimniecība, šobrīd gaida eirozonas partneru ziņojumu par starptautisko aizdevēju pieprasīto reformu ieviešanu Grieķijā. Ziņojums gaidāms septembra vidū, un tas izšķirs, vai Atēnas saņems nākamo aizdevuma programmas maksājumu - 31,5 miljardus eiro (22,1 miljardu latu.)

Fuhss uzsvēra - pat, ja citas eirozonas valstis pēc ziņojuma publiskošanas mudinās piešķirt Grieķijai tai tik akūti nepieciešamos līdzekļus, "Vācija izmantos savas veto tiesības", kas tai garantētas Eiropas Finanšu stabilitātes fondā (EFSF), ja tā secinās, ka Grieķija nav "izpildījusi prasības".

Vācijas politiķis atzina, ka nav iespējams piespiest kādu valsti pamest eirozonu, taču vienlaikus arī uzsvēra: "Grieķijas valdība zina, kas darāms, ja tā neizpildīs reformu prasības."

Lai panāktu kārtējā palīdzības programmas maksājuma piešķiršanu, Atēnām ir jāvienojas ar kreditoriem par izdevumu samazināšanu 11,5 miljardu eiro (8,1 miljarda latu) apmērā, kas Grieķijai jāveic 2013.-2014.gadā.


Написать комментарий