Daugavpils universitātē pulcēsies skandināvu literatūras pētnieki no visas pasaules 1

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Šī gada augustā pirmo reizi Latvijā notiks Starptautiskās Skandināvistikas studiju asociācijas (IASS) konference, kuru organizē divas valsts universitātes – Latvijas Universitāte un Daugavpils universitāte. 7.augustā pasākums ir sācies Rīgā, bet šodien un rīt (10. un11.augustā) turpināsies mūsu pilsētā.

Divu dienu laikā starptautiskā foruma dalībnieki pulcēsies Latgales lielākajā augstskolā, lai apspriestu skandināvu literatūras jautājumus. Šī gada konferences tēma ir „Literatūra un Likums”, tajā piedāvātie pētījumi aplūkos skandināvistikas dažādus aspektus, piemēram, detektīvliteratūras izpēti no sociālā skata punkta, kriminālliteratūras tendences citās valstīs.

Skandināvistika ir sabiedrisko zinātņu komplekss, kas pēta Skandināvijas valstis (Zviedrija, Norvēģija, Dānija, Islande un Farēru salas) apdzīvojošo tautu ekonomisku, sabiedriski politisku un kultūras dzīvi. Interese par Skandināvu valstu pētīšanu radās Rietumeiropā 17.gs.

Pagājušā gada 60.gados ar mērķi koordinēt šai tēmai veltītos pētījumus tika izveidota Starptautiskā Skandināvistikas studiju asociācija, kura veiksmīgi pastāv jau vairāk nekā pusgadsimtu un ir rīkojusi 29 šāda veida konferences. Minētās organizācijas mērķis ir ne tikai Skandināvu valstu literatūras pētīšana, bet arī dažādu pētījumu atbalsts starptautiskās sadarbības ietvaros. Tieši tāpēc periodiski tiek rīkotas konferences dažādās valstīs.

Daugavpilī notiekošajā konferencē piedalīsies 14 valstu pārstāvji – dalībnieki no Krievijas, Itālijas, Čehijas, Norvēģijas, Lietuvas, Spānijas, Beļģijas, ASV, Dānijas, Lielbritānijas, Holandes u.c.
Starptautiskā mēroga pasākums tiek atklāts šodien, 10.augustā, plkst.8:45 DU vecajā korpusā. Konferences valodas ir dāņu, norvēģu, zviedru un angļu valodas.


Написать комментарий

Tas ir interesanti, domāju, ka arī tiem, kuri nav skandināvu valodu un kultūru pētnieki, bet vienkārši dzīvo līdzi notikumiem šais valstīs; šī konference para'da, ka Latvija tā vai citādi integrējas arī Ziemeļeiropas vidē.