Koļerovs: „Viņu garīgo traucējumu pazīmes”

foto iarex.ru
foto iarex.ru

Modests Koļerovs uzskata, ka Latvijas varas orgānu lēmumu par aizliegumu iebraukt viņam Latvijā ietekmējuši ASV ietekmes aģent, informē Vzgljad.

„Latvijas varas orgāni ir apvainojušies uz maniem paziņojumiem par to, ka maijā Latvijā notika kārtējā suverenitātes zaudēšana, ka Latvija ir nodevusi Briselei savu finanšu un budžeta suverenitāti”, - laikrakstam „Vzgljad” ir paziņojis izdevniecības nama „Regnum” vadītājs Modets Koļerovs. Šādā veidā viņš ir komentējis Latvijas varas orgānu lēmumu aizliegt viņam iebraukt valstī.
Kā jau ziņoja laikraksts „Vzgljad”, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs trešdien ir pasludinājis par „persona non grata” bijušo Kremļa ierēdni, izdevniecības nama „Regnum” prezidentu Modestu Koļerovu un izdevniecības nama galvenā redaktora vietnieku Igoru Pavlovski.

„Lēmums tika pieņemts, pamatojoties uz Latvijas kompetento iestāžu sniegto informāciju par Koļerova un Pavlovska Latvijā slēptā veidā īstenotajām aktivitātēm, kas bija vērstas pret Latvijas drošības interesēm, tai skaitā pret valsts teritoriālo vienotību un ekonomisko drošību”, - teica aģentūras pārstāvis.
Koļerovs un Pavlovskis Rīgā bija ieradušies jūnija beigās, lai galvaspilsētā prezentētu grāmatu "Impērijas pulsēšana", kā arī apmeklēja Līvānus un Daugavpili, kur tikās ar vietējiem žurnālistiem un Daugavpils pilsētas pašvaldības pārstāvjiem.

Atgādināsim, ka 1999.-2022.gg. Koļerovs bija Pēterburgas gubernatora Vladimira Jakovļeva padomnieks, 2002.gadā kļuva par „Regnum” galveno redaktoru, 2005.-2007.gg. vadīja Krievijas prezidenta Starpreģionālo un kultūras sakaru ar ārvalstīm pārvaldi. Pēc tam atkal vadīja izdevniecības namu „Regnum”. Pirmās klases valsts padomnieks.
Pirms kāda laika Koļerovs tika iekļauts Gruzijas, Lietuvas un Igaunijas melnajos sarakstos. Zināms, ka viņš aktīvi apmeklē un uzstājas PSRS bijušajās republikās. Intervijā laikrakstam „Vzgljad” Modets Koļerovs paskaidroja, ar ko viņš saista šādu Rīgas lēmumu.

„Vzgljad”: Modests, Latvijas Ārlietu ministrijas galva Edgars Rinkēvičs agrāk, sniedzot interviju laikrakstam „Vzgljad”, jūsu sakarā teica, ka „pie mums bija atbraukušas atsevišķas personas, kuras mācīja mūs dzīvot, nodarbojoties ar kaitniecisku darbību... Piemēram, daži bija atbraukuši uz Latgali un pārliecināja vietējos iedzīvotājus, ka tā ir īpaša teritorija, autonomija Latvijas sastāvā. Mēs sekojam šiem notikumiem un turpmāk šāda veida darbības tiks izbeigtas”. Vai jūs tiešām bijāt Latgalē? Vai nodarbojāties ar latgaliešu separātisma kurināšanu?

Modests Koļerovs: Jā, mēs oficiāli bijām Daugavpilī (pilsēta Latgalē - „Vzgljad” piezīme), un tikāmies ar varas orgāniem un žurnālistiem. Tas bija absolūti atklāti. Tieši Latgalē mums pastāstīja, ka tur atbrauc latviešu neofašisti un instruktē latgaliešus reģiona autonomijas un separātisma ceļā.
Latvijā publicētajā oficiālajā paziņojumā tika teikts, ka specdienesti mums inkriminē pret teritoriālo vienotību un ekonomisko drošību vērstās darbības. Šos paziņojumus es uztveru kā cilvēku, kuri izdomāja šīs apsūdzības, garīgo traucējumu pazīmes.

Es personīgi nodevu Latvijas varas orgāniem informāciju par Latgali, par to, ka latgaliešu autonomu un potenciāli separātisku kustību atbalsta latviešu nacionālradikāļi. Tieši latviešu nacionālradikāļi atbalsta latgaliešu separātismu un instruktē to. To esmu tieši un atklāti teicis Latvijas Ārvalstu ministrijas darbiniekiem.

Apsūdzēt mani tajā nozīmē, ka cilvēkam ir problēmas ar galvu. Par to, ka Latgale ir īpašs novads runā paši iedzīvotāji. Man nav jēgas par to runāt. Par to liecina vēsture. Pirms 1959.gada PSRS bija oficiāli atzīta latgaliešu valoda. Tie nav man domātie jautājumi, tas attiecas uz Latviju un Latgali, kuras separātismu kurina nacionālradikāļi.
Attiecībā uz to, ka kāds esot mācījis citus kā jādzīvo, manuprāt, mūsdienu brīvajā un demokrātiskajā sabiedrībā katram ir tiesības uz vārda un domu brīvību.

Es domāju, ka Latvijas varas orgāni ir apvainojušies uz maniem izteikumiem, ka maijā Latvija galīgi zaudēja suverenitāti, ka Latvija nodeva Briselei savu finanšu un budžeta suverenitāti, tādā veidā pakļaujot sevi maksātnespējas riskam Eiropas Savienībā. Ja tas nepatīk, Dieva dēļ, iedzer bromu.

Es teicu, ka šādos apstākļos iestāties eiro zonā nozīmē dalīt Eiropas Savienības riskus. Nepatīk – nošaujies. Bet aizliegt man domāt un runāt to, ko es uzskatu par nepieciešamu ir smieklīgi. Tās ir viņu garīgo traucējumu pazīmes.

„Vzgljad”: Var būt Rīgas diplomātus aizskāra jūsu pareģojums, ka par Latvijas nākamo premjeru varētu kļūt Raivis Dzintars – ultraradikālās Nacionālās apvienības vadītājs?

M.K.: Jā, tās ir manas domas. Saskaņā ar pēdējām aptaujām Raivja Dzintara neofašistiskā partija ieguva trešo vietu. Protams, nacionālradikāļiem un tādiem ASV ietekmes aģentiem kā Edgars Rinkēvičs ir nepatīkami, kad viņiem saka, ka viņu spēlēšanās ar neofašistiem slikti beigsies. Taču es vāru apliecināt vēlreiz – ASV ietekmes aģenti, tādi kā Edgars Rinkēvičs, ar savām darbībām palīdz neofašistam Raivim Dzintaram nākt pie varas.

„Vzgljad”: Jūs esat paziņojis aģentūrai „Newsbalt”, ka Ārlietu ministrijas lēmums „demonstrē, ka Latvija pārvēršas par amerikāņu birokrātijas filiāli, tuvojoties nacionālajai katastrofai”, bet jūs ar savām darbībām mēģinājāt attālināt tās tuvošanos... Par kādu katastrofu tiek runāts?

М.К.: Par budžeta un finanšu katastrofu. Pirmkārt, nākamgad esošā valdība plāno iekļaut Latviju eiro zonā. Esošajos eiro zonas turbulences apstākļos un ES nopietnās krīzes laikā pieslēgt eiro zonai mazo valsti ar vājo ekonomiku nozīmē iznīcināt to.
Otrkārt, Edgars Rinkēvičs ir zināms kā ASV ietekmes aģents un rīkojas ASV specdienestu ietekmē.
Tie visi ir iekšējie Latvijas akti, kas vairāk nekā pusi valsts iedzīvotāju padara par eiroskeptiķiem, bet ASV tā ir nepieciešama kā Eiropas Savienības dalībvalsts, lai atturētu Vācijas un Francijas centienus deformēt Eiropas Savienību, lai cīņā ar Vāciju pakļautu to amerikāņu ietekmei.

„Vzgljad”: Agrāk jums nebija radušās problēmas ar iebraukšanu Latvijā?

М.К.: Man ir izveidojušās ilggadīgas attiecības ar Ārlietu ministrijas valsts sekretāru Andri Teikmani, kuru ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uztver kā konkurentu. Tieši Andris Teikmanis saskaņoja un atļāva man atbraukt vizītē Latvijā šī gada pavasarī un vasarā. Uzskatu, ka tas ir viņam domātais trieciens.
Turklāt, jūnijā, pēc manas vizītes, Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs veltīja daudz uzmanības manai biogrāfijai, pieļaujot rupjas un diplomātiskajam darbiniekam neatļautas faktiskās kļūdas.
Viņš centās pārliecināt Latvijas varas iestādes par to, ka mani un manu viedokli var neuztvert nopietni. Tās ir viņa tiesības, taču varas orgāni viņam nenoticēja, pasludinot mani par „persona non grata”, un tā ir pļauka Aleksandram Vešņakovam. Tas norāda uz to, ka viņš veltīgi pārkāpa morāli diplomātisko etiķeti. Tāpēc varu būt apmierināts.

„Vzgljad”: Pirms kāda laika jūs tikāt pasludināts par „personu non grata” pārējās divās Baltijas valstīs. Kāpēc, jūsuprāt, Rīga līdz šīm laikam vilcinājās?

М.К.: Tāpēc, ka Rīga atšķiras ar mazāku specdienestu politisko ietekmi, patstāvīgāku nacionālo politiku attiecībā uz specdienestiem, attiecībā pret ASV ietekmes aģentiem. Taču, kā redzams, arī šis cietoksnis ir padevies.


Написать комментарий