Avansā par atdalītajiem papildu valsts tiešajiem maksājumiem lauksaimniekiem izmaksās 21,5 miljonus latu

foto medclient.com
foto medclient.com

Lauku atbalsta dienests (LAD) avansā par atdalītajiem papildu valsts tiešajiem maksājumiem (PVTM) lauksaimniekiem plāno izmaksāt 21,5 miljonus latu, pavēstīja LAD Klientu apkalpošanas daļas vadītājas vietniece Liene Valta.

Viņa informēja, ka avansa izmaksu par atdalītajiem PVTM LAD sāks jau augustā. "Avansu 70% apmērā saņems tie lauksaimnieki, kuri ir izpildījuši atbalsta saņemšanas nosacījumus," atzina Valta.

Pēc viņas teiktā, atdalītajam PVTM par liellopiem (ALM) aprēķinātā atbalsta likme ir 33,67 lati par lauksaimniecības dzīvnieku, līdz ar to augustā un septembrī izmaksājamais 70% avanss veido 23,57 latus par lauksaimniecības dzīvnieku. ALM ir vēsturiskais maksājums par liellopiem (tele, bullis, vērsis), kuri atbilstoši Lauksaimniecības datu centra datiem bija reģistrēti un atradās ganāmpulkā 2010.gada 31.decembrī, kā arī tika turēti ganāmpulkā no 2010.gada 1.jūlija līdz 31.decembrim, norādīja LAD pārstāve.

Savukārt atdalītajam PVTM par laukaugu platībām aprēķinātā atbalsta likme ir 19,26 latu apmērā par hektāru, bet augustā un septembrī izmaksājamais 70% avanss veido 13,48 latus par hektāru. Valta paskaidroja, ka šis ir vēsturiskais maksājums par 2009.gadā apstiprinātajām laukaugu platībām papildu valsts tiešajiem maksājumiem.

Bet atdalītajam PVTM par platībām aprēķinātā atbalsta likme ir 16,92 lati par hektāru, kur 70% veido 11,84 latus par hektāru. LAD pārstāve atzina, ka šis atbalsts tiks maksāts septembrī. "Tas ir vēsturiskais maksājums par 2006.gadā apstiprinātajiem PVTM par laukaugu platībām vai 2006.gadā līgumā ar kartupeļu cietes ražotāju noteiktajām platībām," uzsvēra Valta.

Savukārt PVTM par nokautiem vai eksportētiem liellopiem aprēķinātā atbalsta likme ir 43,45 lati par liellopu, kur 70% veido 30,42 lati par liellopu. "Šis atbalsts arī tiks maksāts septembrī. Tas ir vēsturiskais maksājums par 2011.gadā kautiem vai eksportētiem liellopiem," sacīja LAD pārstāve.

Vienlaikus viņa atgādināja, ka gadījumā, ja Eiropas Savienības tiešo maksājumu un PVTM kopējā summa, ko lauksaimnieks ir tiesīgs saņemt 2012.gadā, pārsniedz 5000 eiro (3,5 tūkstošus latu), tiek piemērots 10% samazinājums, ko ietur no PVTM aprēķinātajām summām.

Jau vēstīts, ka budžeta konsolidācijas ietvaros tika samazināts šā gada PVTM apmērs Latvijas lauksaimniekiem 6,5 miljonu latu apmērā.

2011.gadā LAD lauksaimniekiem izmaksājis 369 miljonus latu Eiropas Savienības un valsts atbalsta maksājumos, savukārt gadu iepriekš LAD lauksaimniekiem, zivsaimniekiem un mežsaimniekiem izmaksāja gandrīz 316 miljonus latu dažādos atbalsta veidos.


Написать комментарий