Apsardzes firma 'Blackwater' ASV maksās 7,5 miljonu dolāru naudassodu par ieroču kontrabandu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Apsardzes firma, kas agrāk bija pazīstama ar nosaukumu "Blackwater Worldwide", ir piekritusi samaksāt 7,5 miljonu ASV dolāru (4,2 miljonu latu) naudassodu, lai izvairītos no tiesiskas vajāšanas ASV par ieroču kontrabandu, otrdien paziņoja ASV Tieslietu ministrija.

Firma, kuras tagadējais nosaukums ir "Academi", samaksās šo naudassodu papildus 42 miljoniem dolāru (23,6 miljoniem latu), ko tā iepriekš piekrita samaksāt pēc vienošanās ar ASV Valsts departamentu saistībā ar Ieroču eksporta kontroles likuma pārkāpumiem.

Tieslietu ministrija paziņoja, ka naudassods attiecas uz šīs firmas izdarītiem 17 pārkāpumiem, tostarp nelegālu ieroču glabāšanu un neatļautu aprīkojuma un apmācības pārdošanu ārvalstīs.

Firma "atzīst zināmus faktus" pēc piecu gadu ilgas federālas izmeklēšanas, kuru veica daudzas ASV aģentūras. Tās gaitā tika izmeklētas kriminālapsūdzības, no kurām dažas bija saistītas ar īsstobru šauteņu, pilnīgi automātisku ieroču, bruņu helikopteru un bruņutransportieru ražošanu un piegādi.

Firma arī tika apsūdzēta pēc Likuma par koruptīvu praksi ārvalstīs saistībā ar ārvalstu pilsoņu neatļautu apmācīšanu un šaujamieroču noteikumu pārkāpumiem šīs firmas darbībā Irākā un Sudānā.

"Blackwater" kļuva bēdīgi pazīstama pēc 2007.gada 16.septembra incidenta, kad pieci tās darbinieki, apsargājot ASV diplomātu autokolonnu, atklāja uguni Bagdādē, nogalinot vismaz 14 Irākas civiliedzīvotājus. Firma apgalvoja, ka atklājusi uguni pašaizsardzības nolūkā.

"Blackwater Worldwide" 2009.gada februārī mainīja savu nosaukumu uz "Xe Services", bet 2011.gada decembrī tika pārdēvēta par "Academi", kas ir tās pašreizējais nosaukums. Šī firma savulaik bija lielākā privātā apsardzes firma, kuru bija nolīguši ASV spēki Irākā, bet atstāja Irāku 2009.gada maijā pēc ASV Valsts departamenta atteikšanās pagarināt līgumus ar to.


Написать комментарий