Mediķi: VM virzītais e-veselības projekts apdraud pacientu datus un tas jāaptur

foto city-sentinel.com
foto city-sentinel.com

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pēc iepazīšanās ar sabiedriskajai apspriešanai nodoto veselības informācijas sistēmas noteikumu projektu aicina Veselības ministriju (VM) apturēt projekta virzību, jo tam ir vairāki būtiski trūkumi, informēja arodbiedrības pārstāve Inga Rudzīte.

LVSADA uzskata, ka visu pacienta medicīnisko datu pieejamība e-veselības informācijas sistēmā rada nopietnu apdraudējumu šo datu aizsardzībai, jo ir pietiekami daudz interesentu, kas ar dažādiem paņēmieniem varētu piekļūt informācijai.

Tāpat arodbiedrības vadība norāda, ka nav ņemti vērā riski, ko var radīt tīkla darbības traucējumi. Piemēram, e-receptes gadījumā varot rasties situācija, kurā daudziem slimniekiem nav iespējams iegādāties nepieciešamos medikamentus.

Arodbiedrība uzsver, ka projekta ieviešanas rezultātā ikviena ārsta darba vietai būtu jābūt aprīkotai ar datoru un interneta pieslēgumu, un drošības nolūkos datoriem būtu jāveic regulāra apkope un programmatūras atjaunināšana, tomēr papildu finansējumu VM tam nav paredzējusi un arī projekta anotācijā nekādus projekta ekonomiskās efektivitātes aprēķinu rezultātus nav minējusi.

LVSADA aicina valdību veikt VM izstrādātā e-veselības projekta padziļinātu ekspertīzi, lai vērtētu gan pacientu drošības, gan ekonomiskā efekta ticamību.


Написать комментарий