Kūtri izmanto iespēju dzēst palīgēkas bez maksas

foto veselovsky.net
foto veselovsky.net

Iespēju bez maksas dzēst no Kadastra reģistra tās palīgēkas, kas dabā vairs nepastāv, šā gada pirmajos sešos mēnešos izmantojuši vairāk nekā tūkstotis nekustamā īpašuma īpašnieku, kopumā dzēšot 1378 palīgēkas. Ņemot vērā nelielo dzēsto palīgēku skaitu, Valsts zemes dienests ir nolēmis termiņu, kurā palīgēkas var dzēst bez maksas, pagarināt līdz šā gada 30.novembrim, informē Daugavpils pašvaldība.

Lai gan par datu neaktualizēšanu Kadastra reģistrā ir iespējams uzlikt administratīvo sodu, jautājums par dabā vairs neesošu palīgēku dzēšanu kļuva aktuāls ar 2012.gadu, kad pašvaldībām tika dota iespēja šīs būves aplikt ar nekustamā īpašuma nodokli. Gada sākumā lielākā daļa pašvaldību nolēma nodokli par palīgēkām nepiemērot, dodot laiku nodokļu maksātājiem sakārtot datus par saviem īpašumiem. Lai veicinātu palīgēku dzēšanu un sekojot Valsts zemes dienesta aicinājumam, daudzas pašvaldības ir vienlaikus ir pieņēmušas lēmumus, ka to būvvaldes pagaidām nepiemēros maksu, izsniedzot izziņu, ka ēka dabā vairs nepastāv. Kā zināms, Valsts zemes dienests palīgēkas no Kadastra informācijas sistēmas dzēš, ja ēkas īpašnieks iesniedz attiecīgu pašvaldības būvvaldes izziņu.

Informāciju par iespēju bez maksas no Kadastra informācijas sistēmas dzēst dabā neeksistējošas palīgēkas Valsts zemes dienests iekļāva pašvaldību sagatavotajos paziņojumos par nekustamā īpašuma nodokli, tāpat uz aicinājumu informēt par šādu iespēju atsaucās arī lielākā daļa pašvaldību, publicējot attiecīgus paziņojumus mājas lapās un pašvaldības informatīvajos izdevumos. Līdz ar to lielākā daļa ēku īpašnieku ir saņēmuši informāciju par valsts dotajām iespējām dzēst palīgēkas bez maksas, rudenī Valsts zemes dienests plāno veikt atkārtotu kampaņu sabiedrības informēšanai par nepieciešamību aktualizēt savu īpašumu datus Kadastra reģistrā.

Dabā neesošas palīgēkas no Kadastra reģistra var dzēst bez maksas

Tās palīgēkas, kas dažādu iemeslu dēļ dabā vairs nepastāv, bet ir reģistrētas Kadastra reģistrā un par kurām tāpēc var tikt aprēķināts nekustamā īpašuma nodoklis, līdz 1.oktobrim ir iespējams dzēst no reģistra bez maksas. Lai pilnīgāk informētu nodokļu maksātājus par jau tagad pieejamo bezmaksas pakalpojumu, papildus informācija par šādu iespēju ēku īpašniekiem tiks nosūtīta kopā ar ikgadējo nekustamā īpašuma nodokļa paziņojumu, paredz Latvijas Pašvaldību savienības un Valsts zemes dienesta panāktā vienošanās.

Informāciju par to, kādas būves, tai skaitā palīgēkas, kas, iespējams, dabā vairs nepastāv, ir reģistrētas īpašuma sastāvā, jebkurš interesents var saņemt bez maksas Latvijas valsts portālā http://www.latvija.lv un portālāhttp://www.epakalpojumi.lv, izmantojot pakalpojumu „Mani dati kadastrā”, portālā http://www.kadastrs.lv, kā arī klātienē - Valsts zemes dienesta Klientu apkalpošanas centros vai pašvaldībās.

Kopumā valstī varētu būt vairāki tūkstoši palīgēku, kas savulaik ir reģistrētas Kadastra reģistrā, taču patlaban reāli dabā vairs nepastāv, jo ir nojauktas vai sabrukušas, pieļauj Valsts zemes dienesta speciālisti. Tomēr šīm palīgēkām – dažādiem šķūnīšiem, garāžām, siltumnīcām, piebūvēm - sistēmā automātiski ik gadus tiek aprēķināta kadastrālā vērtība pēc noteiktajam kritērijiem – atrašanās vietas, celtniecības gada, materiāliem un citiem parametriem atbilstoši spēkā esošajai likumdošanai. Kā zināms, ar 2012. gadu pašvaldībām ir tiesības izvēlēties ar nekustamā īpašuma nodokli aplikt arī palīgēkas. Lai gan par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību 2012.gadā vairākums pašvaldību vēl nav lēmušas, lielāko pašvaldību pārstāvji ir izteikušies, ka, visticamāk, nodokli par palīgēkām neaprēķinās pārāk lielo administratīvo izmaksu dēļ. Līdz ar to būvju īpašniekiem ir laiks informēt Valsts zemes dienestu par izmaiņām īpašuma sastāvā un aktualizēt datus atbilstoši faktiskajai situācijai dabā, lai turpmākajos gados netiktu aprēķināts nodoklis par dabā neesošajām būvēm.

Lai dzēstu palīgēku no Kadastra reģistra, īpašniekam būs jāsaņem būvvaldes atzinums, ka reģistrētā būve dabā nepastāv un tas jāiesniedz Valsts zemes dienestā, kura darbinieki neesošo palīgēku no reģistra dzēsīs bez maksas. Lai spētu kvalitatīvi veikt pakalpojumu un savlaicīgi aktualizētu datus, pakalpojums bez maksas būs pieejams līdz šā gada 1.oktobrim ( termiņs pagarināts ). Kopumā Valsts zemes dienests Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datu aktualizācijai, sabiedrības informēšanai, informatīvajām kampaņām un izmaiņām informācijas sistēmās ir paredzējis tērēt 180 tūkstošus latu.


Написать комментарий