Dombrovskis: iespēju robežās palielinām atbalstu sportam

foto Valsts kanceleja
foto Valsts kanceleja

Krīzes laikā daudzās jomās izdevās noturēt finansiālo atbalstu, bet tagad, atbilstoši budžeta iespējām, atkal pakāpeniski tiek palielināts atbalsts sportam, sacīja Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis.

Kā ziņots, Dombrovskis pašlaik atrodas deviņas dienas ilgā vizītē Londonā, apmeklējot vasaras olimpiskās spēles.

"Arī krīzes laikā mums daudzām lietām izdevās noturēt finansiālo atbalstu, bet pašreiz, atbilstoši budžeta iespējām, to pakāpeniski palielinām," Dombrovskis izteicās par sporta finansējumu. "Ir trīs prioritārie virzieni - Komandu sporta spēļu asociācijas (LKSSA) atbalsts, vienreizēji lielie pasākumi, kas tiek rīkoti Latvijā, vai, kur piedalās Latvijas sportisti, kā arī sporta infrastruktūras sakārtošana."

Dombrovskis atgādināja, ka pašlaik valdība piešķīrusi finansējumu Siguldas bobsleja un kamaniņu trases modernizācijai, kā arī Murjāņu Sporta ģimnāzijas (MSĢ) renovācijai.

"Murjāņos ir pāris elementāras lietas, kas jāizdara infrastruktūras sakārtošanai, kā katlumājas rekonstrukcija, lai iestāde vispār varētu funkcionēt," stāstīja premjers. "Savukārt pēc tam jau mums būs jādiskutē par iestādes attīstību un kā tā iekļaujas sporta sistēmā. Viedokļi ir dažādi."

Kā ziņots, MSĢ cer sagaidīt valdības lēmumu par apmēram septiņu miljonu eiro (4 919 600 latu) piešķiršanu nepieciešamajiem būvniecības darbiem sporta kompleksa atjaunošanai un sakārtošanai, bet Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis iepriekš sarunā ar aģentūru LETA izteicās, ka to neatbalsta, jo šobrīd Murjāņos sportisti tiek sagatavoti pārāk maz sporta veidos.

Jau aprīlī LKSSA panāca vienošanos, ka premjers nomainīs izglītības un zinātnes ministru Nacionālās sporta padomes (NSP) vadītāja postenī, bet pagājušā mēneša beigās tai nācās izplatīt atklātu vēstuli, sakot, ka šis jautājums atkal ir iestrēdzis. Pats Dombrovskis gan tā neuzskata.

"Tas virzās uz priekšu. Esmu devis piekrišanu pārņemt NSP vadītāja amatu un tātad tā notiks," uzsvēra premjers. "Mēneša laikā šis jautājums tiks risināts."

Dombrovskis uzskata, ka ar prēmijām valstij jāatbalsta jebkurš sportists, kurš sasniedzis augstus rezultātus pasaules vai Eiropas čempionātos. Katru gadu diskusijas izraisa mazpazīstamu sporta veidu pārstāvji, kas prēmijās no valsts saņem vairāk naudu nekā pasaulē zināmi sportisti.

Tā, piemēram, pērn par sudraba medaļu pasaules čempionātā karpu makšķerēšanas čempionātā valsts piešķīra lielāku prēmiju nekā pasaules junioru rekordistam šķēpmešanā Zigismundam Sirmajam par uzvaru Eiropas junioru čempionātā.

"Arī par šo jautājumu var diskutēt, bet uzskatu, ka jāatbalsta ikviens, kurš savā disciplīnā spēj sasniegt augstus rezultātus pasaules un Eiropas čempionātos," teica Dombrovskis.

Kā ziņots, Latvijas Londonas Olimpiādes pieteikumā ir 46 sportisti, bet uz starta stāsies ne vairāk kā 45 no viņiem, jo Latvijas rekordistam 100 metru sprintā Ronaldam Arājam jūnija beigās tika veikta pārrautās Ahileja cīpslas operācija un viņš nav gatavs startiem.

Par medaļām Londonā līdz 12.augustam cīnīsies aptuveni 10 500 sportisti, kuri sadalīs 302 godalgu komplektus 36 sporta veidos.


Написать комментарий