Atklāj nepilnības policijai paredzētā operatīvā transporta tehniskajā nodrošinājumā

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Iekšlietu ministrija (IeM) nosūtījusi paziņojumu SIA "Citadele līzings un faktorings", ka Valsts policijai (VP) paredzētais operatīvais transports netiks pieņemts, kamēr piegādātājs uz sava rēķina nenovērsīs trūkumus transporta tehniskajā nodrošinājumā.

Jau ziņots, ka minētā kompānija konkursā ieguva tiesības slēgt 3,7 miljonus eiro (2,6 miljonus latu) vērtu līgumu ar IeM Nodrošinājuma valsts aģentūru (NVA) konkursa daļā par 90 vieglo automobiļu iznomāšanu VP vajadzībām.

Tagad atklājies, ka šīm VP paredzētajām automašīnām nav nepieciešamā aprīkojuma, kā to paredzēja konkursa specifikācija.

Kā pirmdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", IeM jaunās automašīnas nepieņem, jo konkursa uzvarētājs sarūpējis automašīnas ar tādu aprīkojumu, kas nav derīgs policijas darbam.

Sarūpētās automašīnas neatbilst aptuveni 20 parametriem. Piemēram, visu jaunajās policijas automašīnās uzstādīto iekārtu energopatēriņš ir lielāks, nekā noteikts līgumā. Nav ievērota arī prasība, ka visai operatīvi pārraidāmajai informācijai jānodrošina datu šifrēšana, un tas rada datu noplūdes risku.

Tāpat nav nodrošināts iepirkuma specifikācijā prasītais, ka lietotājam jābūt liegtai iespējai dzēst videomateriālus no datu nesējiem. Tāpat iepirkumā prasīts jaunos policijas auto aprīkot tā, lai nodrošinātu 500 gigabaitu atmiņu, bet tā vietā automašīnās uzstādīti datu nesēji tikai ar 60 gigabaitu atmiņu, kas būtiski samazina video pierādījumu reģistrācijas un uzglabāšanas iespējas. Tāpat izrādījies, ka uzstādītā sistēma nav spējīga apstrādāt datus no ātruma kontroles mērierīces un savienot to ar video pierādījumiem, tādēļ varētu būt atvieglota noteikto sodu apstrīdēšana tiesā.

Automašīnas, kurām jau kopš jūnija beigām vajadzēja braukt pa Latvijas ceļiem, joprojām tiek turētas autotirgotāja "Mūsa motors" autostāvvietā. "Mūsa motors" valdes loceklis Jānis Āboltiņš skaidro, ka viņa pārstāvētais uzņēmums nav vainojams šajā lietā. "Mašīnas pašas atbilst. Tur ir problēmas ar uzstādīto aparatūru, un tas neattiecas uz "Mūsa motors"," akcentēja Āboltiņš, piebilstot, ka "Mūsa motors" gādāja pašas automašīnas, bet uzņēmums "Nameks" aprīkoja automašīnas Ceļu policijas vajadzībām.

Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) uzsver, ka atbildīgs ir ģenerāluzņēmējs. "Automašīnas ir gājušas kā viena pakete, līdz ar to atbildība gulstas, manuprāt, uz ģenerāluzņēmēju, kurš savukārt izvērtē, kurš no apakšuzņēmējiem ir vai nav izpildījis līguma saistības," pauda ministrs.

Iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) padomniece Daiga Holma uzsvēra, ka ministra uzdevums esot panākt, lai VP operatīvais transports pēc iespējas ātrāk nonāk lietošanas kārtībā reģionos.

"Uzskatu, ka ministrija ir operatīvi reaģējusi un rīkojusies, lai pēc iespējas ātrāk automašīnās uzstādītais tehniskais aprīkojums nodrošinātu to funkcionalitāti, kas bija paredzēta iepirkuma specifikācijā. Ministrija konkursa uzvarētājam, transportlīdzekļu piegādātājam - SIA "Citadele līzings un faktorings" - ir nosūtījusi paziņojumu, ka operatīvais transports netiks pieņemts, kamēr piegādātājs uz sava rēķina nenovērsīs trūkumus," ar Holmas starpniecību sacīja ministrs.

Ministrija šajā gadījumā pretenzijas ir iesniegusi iepirkuma konkursa uzvarētājam un līguma slēdzējam no otras puses - "Citadele līzingam un faktoringam", kuram ir pienākums nodrošināt trūkumu novēršanu, sadarbojoties ar uz savu atbildību nolīgtajiem apakšuzņēmējiem, norādīja Holma.

Šā gada pavasarī IUB atļāva Nodrošinājuma valsts aģentūrai turpināt vairākus miljonus latu vērto VP vieglo automašīnu nomas konkursu. Šāds lēmums pieņemts, izskatot SIA "Karlo motors" sūdzību par lēmumu, ar kuru tiesības uz pieciem gadiem iznomāt VP vajadzībām 90 vieglās automašīnas ieguva "Citadele līzings un faktorings", bet divās pārējās iepirkuma priekšmeta daļās par vēl 120 vieglo automobiļu nomu iepirkuma procedūra pārtraukta, jo nepieciešams precizēt tehnisko specifikāciju.

Lēmumu piešķirt tiesības SIA "Citadeles līzings un faktorings" slēgt 3,7 miljonus eiro (2,6 miljonus latu) vērtu līgumu ar Nodrošinājuma valsts aģentūru konkursa daļā par 90 vieglo automobiļu iznomāšanu VP vajadzībām Iepirkuma komisija pieņēmusi pagājušā gada 22.decembrī, un ar šo pašu lēmumu arī pārtraukta iepirkuma procedūra divās pārējās iepirkuma priekšmeta daļās par vēl 120 vieglo automobiļu nomu. Šo lēmumu IUB apstrīdēja "Karlo motors".

IUB gan atzina "Karlo motora" iebildumus par daļēji pamatotiem, taču konstatētie pārkāpumi netika novērtēti kā tādi, kas varēja ietekmēt konkursa iznākumu.

Līdz ar to IUB atļāva Nodrošinājuma valsts aģentūrai slēgt iepirkuma līgumu un atstāt spēkā iepirkuma komisijas 2011.gada 22.decembrta lēmumu par konkursa rezultātiem.

Jau ziņots, ka konkursa par vieglo automašīnu nomu uz pieciem gadiem VP vajadzībām rezultātā bija iecerēts noslēgt trīs līgumus par kopumā 210 vieglo automašīnu nomu. Pasūtītājs ir IeM NVA, kas rūpējas par IeM sistēmas dienestu, tostarp VP, materiāltehnisko nodrošinājumu.

Pērn 30.novembrī iepirkuma komisija atvēra iesniegtos piedāvājumus minētajam konkursam un konstatēja, ka tādi saņemti no četriem komersantiem, turklāt piedāvājumi bija iesniegti visās trīs iepirkuma priekšmeta daļās. Savus piedāvājumus bija iesniegusi SIA "Citadele līzings un faktorings", SIA "Karlo motors", SIA "Transporent" un SIA "SEB Līzings".

Iepirkuma konkursu par vieglo automašīnu nomu VP vajadzībām bija nepieciešams izsludināt, jo iepriekšējais konkurss attiecīgās iepirkuma priekšmeta daļās 2011.gada rudenī beidzās bez rezultāta. Šī iemesla dēļ VP pretēji iepriekš plānotajam ap gadumiju nesaņēma vairāk nekā 200 jaunu transportlīdzekļu.

Aptuveni šajā laikā beidzas policijas un līzinga kompāniju iepriekš noslēgto autonomas līgumu termiņi, un līdz ar to policijai vecās automašīnas būtu jāatdod atpakaļ, taču, lai dienesta autoparkā neveidotos vairāk nekā 200 mašīnu iztrūkums, tika pieņemts lēmums 2011.gada beigās un 2012.gada pirmajā pusē par kopumā 479 903 latiem izpirkt no līzinga kompānijām 213 līdz šim nomātos transportlīdzekļus.

Automašīnu izpirkšanas plāns tika uzskatīts par labāko risinājumu, lai neizveidotos situācija, ka VP rīcībā esošais autoparks ir nepietiekams dienesta pamatfunkciju izpildei. Valdība šo plānu akceptēja.

Tikmēr citās iepirkuma priekšmeta daļās autonomas konkurss noslēdzās ar rezultātiem, tālab jau 2011.gada decembra sākumā VP ielās izbrauca ar jauniem "Volkswagen", "Škoda", "Peugeot" un "Renault" markas dienesta automobiļiem, kuru kopā ir aptuveni četri simti. Šīs automašīnas tiek nomātas uz pieciem gadiem.


Написать комментарий