Aprit 50 gadi kopš Merilinas Monro nāves

foto iwanttobeapinup.wordpress.com
foto iwanttobeapinup.wordpress.com

Svētdien, 5. augustā, apritēja 50 gadi kopš leģendārās amerikāņu aktrises, modeles, dziedātājas, pagājušā gadsimta piecdesmito gadu un, iespējams, arī visu laiku izcilākā sekssimbola Merilinas Monro (attēlā) nāves 36 gadu vecumā.

Aktrises pēkšņā nāve 1962. gada 5. augustā privātmājā Losandželosā vēl joprojām ir liela mīkla, un par šo tēmu sarakstīts ne mazums grāmatu, kā arī radītas neskaitāmas konspirācijas teorijas.

Oficiālais aktrise nāves iemesls ir nejauša barbiturātu pārdozēšana, taču daļa pētnieku neizslēdz arī pašnāvību, lai gan nekāda pirmsnāves zīmīte nebija atstāta un pati Merilina nekad neesot izteikusies par vēlmi pamest šo pasauli.

Tāpat netiek izslēgta arī versija par slepkavību, ko noorganizējuši vai nu ASV specdienesti, lai izvairītos no skandāla par viņas intīmajiem sakariem ar brāļiem Džonu un Robertu Kenedijiem, vai arī mafija, kas tādā veidā centusies dot triecienu Kenediju klanam.

Visticamāk, patiesība nekad netiks atklāta. Zināms vien tas, ka 8. augustā aktrise tika apbedīta Vestvudas kapsētā, un bēres sarīkot bija uzņēmies viņas otrais vīrs - slavenais beisbolists Džo DiMadžio, kurš turpmākos divdesmit gadus trīs reizes nedēļā uz Monro kapa nolika svaigas rozes.

Merilina Monro (īstajā vārdā Norma Džīna Beikere; skanīgo pseidonīmu pieņēmusi par godu piektajam ASV prezidentam Džeimsam Monro) dzimusi 1926. gada 1. jūnijā Losandželosā. Viņas bērnība nebija pārāk saulaina, taču karjera izdevās spīdoša - sākot kontraktu kompānijā Columbia Records un pozēšanu uz pirmā Playboy vāka un beidzot ar starptautiska mēroga pielūgsmi.

Pati viņa atzinusi, ka apjaust savu popularitāti sākusi pēc brauciena uz Koreju 1954. gadā, kur uzstājās vairāku tūkstošu ASV karavīru priekšā.

Karjeras laikā Merilina filmējusies aptuveni 30 kinofilmās, no kurām populārākās ir The Asphalt Jungle (1950), All About Eve (1950), Niagara (1953), Gentlemen Prefer Blondes (1953), How to Marry a Millionaire (1953), The Seven Year Itch (1955), The Prince and the Showgirl (1957), Some Like it Hot (1959), kas padomju nomā pazīstama ar nosaukumu Džezā tikai meitenes.

Pēdējā filma ar viņas piedalīšanos bija Džona Hjūstona The Misfits (1961), kurā Merilinas partneri bija Klārks Geibls un Montgomerijs Klifts. Monro nekad nav bijusi nominēta "Oskara" balvai, taču "Zelta globusu" ir ieguvusi, kā arī vairakkārt atzīta par skatītāju iemīļotāko aktrisi.

Tomēr Monro privātā dzīve nebija tik veiksmīga kā karjera - viņai pat vairakkārt nācies ārstēties psihiatriskajās klīnikās. Neskaitot daudzos romānus, aktrise bijusi trīsreiz precējusies - četrus gadus ar Džeimsu Dohertiju, deviņus mēnešus ar Džo DiMadžio un gandrīz piecus gadus ar rakstnieku Artūru Milleru.


Написать комментарий