Kompensācijās jūnijā Saeimas deputāti saņēmuši gandrīz 16 000 latu

foto Saeimas Kanceleja
foto Saeimas Kanceleja

Jūnijā dzīvojamo telpu īres un transporta kompensācijās deputāti saņēmuši 15 789 latus, liecina informācija Saeimas mājaslapā.

Vislielāko kompensāciju un gandrīz 471 latu jau atkārtoti saņēmis deputāts Juris Viļums (Reformu partija, RP), nedaudz mazāk – 457 latus – atkārtoti saņēmis Aleksandrs Jakimovs ("Saskaņas centrs", SC), savukārt deputāts Gunārs Igaunis (RP) saņēmis 451 latu. Tālāk seko seši Saeimas deputāti, kuri ir saņēmuši vienādu summu – 443 latus. Tie ir SC deputāti Valērijs Agešins, Ivans Ribakovs, Dmitrijs Rodionovs, Jānis Tutins un Vladimirs Nikonovs, kā arī Zaļo un zemnieku savienības deputāts Rihards Eigims, kuri jau iepriekšējā mēnesī saņēma tādu pašu kompensāciju.

Deviņi no Saeimas deputātiem, kuriem pienācās kompensācija, to nav izņēmuši, viņu vidū ir Inese Lībiņa-Egnere (RP), Kārlis Krēsliņš (NA), Aleksejs Loskutovs ("Vienotība"), Jānis Ozoliņš (RP), Imants Parādnieks (NA), Ilmārs Latkovskis (NA), Ingmārs Čaklais ("Vienotība"), Andrejs Elksniņš (SC) un Jānis Reirs ("Vienotība").

23 no visiem deputātiem nesaņem kompensācijas. Saeimas Preses dienestā iepriekš aģentūrai BNS paskaidroja, ka daļa no šiem deputātiem izmanto Saeimas autobāzes pakalpojumus. Pastāv arī iespēja, ka deputātam vienkārši ne kompensācija, ne auto nav nepieciešams un viņš no tiem ir atteicies.

Jau ziņots, ka šā gada pirmajos piecos mēnešos dzīvojamo telpu īres kompensācijās un transporta kompensācijās deputāti saņēmuši 77 977 latus, savukārt maijā kompensācijās tautas kalpi saņēmuši 16 824 latus.

Kompensācijsa apmēru nosaka, vadoties pēc deputātu sniegtās informācijas par deklarēto dzīvesvietu un tās attālumu no Rīgas. Ja deputāts dzīvo līdz 39 kilometriem no Rīgas, ir iespējams saņemt tikai transporta kompensāciju, savukārt no 40 kilometru attāluma ir iespējams saņemt arī dzīvojamo telpu īres kompensāciju. Atkarībā no attāluma ir izdalīti vairāki piešķiramo kompensāciju griesti. Maksimālais kompensācijas apmērs ir 471 lats, un tas ir pieejams tautas kalpiem, kuri dzīvo tālāk nekā 280 kilometru no Rīgas.

Jautājumu par kompensējamo izdevumu apmēru izskata Saeimas prezidijs. Tiek kompensēti ne tikai izdevumi par privātā auto lietošanu, bet arī par sabiedrisko transportu. Lai saņemtu kompensāciju, ir jāiesniedz attiecīgi biļetes vai degvielas čeki. Pamatojoties uz tiem, tiek aprēķināta piešķiramā summa.


Написать комментарий