Ēģiptē uzbrucēji nogalina 16 robežsargus, lai iekļūtu Izraēlas teritorijā

foto haaretz.com
foto haaretz.com

Bruņoti uzbrucēji svētdien nogalināja 16 robežsargus Ēģiptē netālu no valsts robežas ar Izraēlu, pēc tam nozaga divas bruņumašīnas un iebrauca Izraēlā, kur viens no spēkratiem tika iznīcināts helikoptera uzbrukumā.

Ēģiptes medicīnas personāla pārstāvis stāstīja, ka uzbrucēji beduīnu tērpos brauca divās automašīnās un atklāja uguni Karemšalomas robežšķērsošanas punktā.

Ēģiptes Veselības ministrija paziņoja, ka ir nogalināti 16 karavīri un robežsargi, bet amatpersona valsts drošības struktūrās pavēstīja, ka vēl septiņi ir ievainoti.

Valsts ziņu aģentūra MENA vēstīja, ka uzbrucēji bija "džihādisti" no palestīniešu nemiernieku grupējuma HAMAS pārvaldītās Gazas joslas. Atsaucoties uz anonīmiem avotiem, MENA pavēstīja, ka uzbrukums notika, kad robežsargi ieturēja iftāru - maltīti, ar ko noslēdzas islāma svētā mēneša ramadāna gavēnis.

MENA un valsts televīzijas kanāls paziņoja, ka "līdz turpmāku norādījumu saņemšanai" Ēģipte ir slēgusi Rafahas robežšķērsošanas punktu ar Gazas joslu. Šis robežšķērsošanas punkts ir vienīgā Gazas joslas izeja uz ārpasauli, ko nekontrolē Izraēla.

Pēc ārkārtas sanāksmes ar militārpersonām, iekšlietu ministru un izlūkošanas dienesta vadītāju Ēģiptes prezidenta Mohameds Mursi solīja atgūt kontroli Sinaja pussalā.

Viņš solīja, ka ir devis "skaidras instrukcijas", lai kontrole šajos reģionos tiktu pilnībā atgūta, kā arī uzsvēra, ka tie, kas pastrādāja un ir saistīti ar šo "gļēvulīgo" uzbrukumu, tiks sodīti.

Izraēlā armijas pārstāve pulkvežleitnanste Avitala Leiboviča stāstīja žurnālistiem, ka bruņotas personas no Ēģiptes robežkontroles punkta nolaupīja divas automašīnas, nogalinot desmit līdz 15 robežsargus, un tad šķērsoja robežu.

Viena no automašīnām pati esot uzsprāgusi, bet otra iznīcināta no gaisa helikoptera uzbrukumā, viņa pavēstīja, piebilstot, ka Izraēlas armija meklē iespējami dzīvi palikušos uzbrucējus. Pagaidām nav zināms, cik viņu bija un vai kāds ir palicis dzīvs.

HAMAS noliedza savu pārstāvju iespējamo saistību ar uzbrukumu un to nosodīja, izsakot "līdzjūtību bojāgājuši ģimenēm, Ēģiptes vadībai un Ēģiptes tautai".

Kopš pērn februārī tika gāzts Ēģiptes prezidents Hosnī Mubaraks Sinaja pussalā, kur atrodas daudzi tūristu iecienīti Ēģiptes kūrorti, regulāri notiek uzbrukumi un situācija ir nemierīga. Jaunajai varai kārtību pussalā pilnībā atjaunot nav izdevies.


Написать комментарий