Vai Sulšēram izdosies sakaut Ventspili?

foto sportacentrs.com
foto sportacentrs.com

Šodien UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra 2. kārtas pirmajā spēlē Latvijas čempionvienība tiksies ar spēcīgāko Norvēģijas klubu – Ūles Gunāra Sulšēra trenēto „Molde”. Spēles sākums – plkst.21:45.

„Ventspils” pēdējās divas sezonas ir piedalījusies UEFA Eiropas līgā, jo tiesības piedalīties Čempionu līgā ieguva „Liepājas metalurgs” un „Skonto”. Pagājušajā sezonā „Ventspils” iepriecināja Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra 2. kārtā, tiekot galā ar principiālajiem kaimiņiem no Baltkrievijas (pret „Shakhtyor” 1:0 un 3:2), bet tālāk sekoja viena pagalam neveiksmīga spēle ar serbu „Red Star” (1:2 un 0:7). Savukārt savā pēdējā piegājienā Čempionu līgā 2009./10 gada sezonā „Ventspils” startēja izcili - 1. kārtā viegli tika galā ar Luksemburgas „Dudelange” (3:1, 3:0), kura vakar tik sensacionāli apspēlēja „Salzburg”, 2. kārtā sīvā cīņā tika uzveikts arī Baltkrievijas grands BATE (1:0, 1:2), bet pēc Romāna Grigorčuka aiziešanas un Nuncio Dzavatjēri atnākšanas izšķirošajā cīņā par ČL grupu turnīru kurzemnieki zaudēja Šveices „Zurich” (0:3, 1:2). Pēc tam „Ventspils” piedalījās Eiropas līgas grupu turnīrā, sešās spēlēs iekrājot trīs neizšķirtus un trīs zaudējumus.

Tikmēr „Molde” Čempionu līgā piedalīsies tikai otro reizi (ventiņiem tā būs ceturtā reize) un tikai pagājušajā gadā ar mājās pārnākušo Ūli Gunāru Sulšēru savā 100 gadus ilgajā vēsturē pirmo reizi triumfēja Norvēģijas čempionātā. Tiesa, savā līdz šim vienīgajā ČL mēģinājumā 1999./2000. gada sezonā (toreiz „Molde” Norvēģijā ieguva sudrabu) ventspilnieku pretinieki prata iekļūt ČL grupu turnīrā, kvalifikācijā tiekot galā ar Maskavas CSKA un Spānijas „Mallorca”, bet grupu turnīrā spēlēja pret „Real”, „Porto”, „Olympiakos”, uzrādot bilanci 1-0-5. Skaidrs, ka „Molde” ar patiku atceras to sezonu un uzskata „Ventspili” tikai par vienu no pakāpieniem ceļā uz šāda sasnieguma atkārtojumu.

„Ventspilij” un „Molde” vieno tas, ka gan Latvijā, gan Norvēģijā vietējais čempionāts notiek pēc sistēmas pavasaris-rudens, tomēr abām komandām dažādi klājas šīs sezonas čempionātos, aizstāvot titulu. „Ventspils” sezonas gaitā paspējusi nomainīt treneri un šobrīd ieņem tikai 3. vietu, no Daugavpils „Daugavas” atpaliekot par būtiskiem septiņiem punktiem (viena spēle ir rezervē). Tikmēr „Molde” Norvēģijas čempionātā ieņem 2. vietu, par četriem punktiem atpaliekot no līderes „Strømsgodset”. Šeit svarīgi piebilst, ka Norvēģijā konkurence ir lielāka, kā arī to, ka „Molde” gadsimta laikā par čempioni kļuvusi tikai reizi un šī 2. pozīcija noteikti vērtējama ar plusa zīmi. Pēdējā spēlē sestdien „Molde” viesos ar 2:1 uzvarēja „Valerenga”, uzvaru izraujot 87. minūtē, kad vārtus guva šīs komandas uzbrukuma līderis Angans. No šī tumšādainā kotdivuārieša ventspilniekiem jāuzmanās jo īpaši.

Protams, redzamākā figūra „Molde” klubā ir tā treneris Sulšērs. Viņš kā spēlētājs 1994.-1996. gadā pārstāvēja „Molde” un tieši no šīs komandas „Euro1996” norises laikā par 1.6 miljoniem sterliņu mārciņu pārcēlās uz „Manchester United”. Lai gan rezultativitātes ziņā labākā viņam izrādījās pati pirmā sezona Anglijā (Premjerlīgā 33 spēlēs 18 vārti), visi, protams, vislabāk atceras viņa nāvīgo dalību 1998./99. gada sezonas Čempionu līgas finālā pret Minhenes „Bayern” „Nou Camp” stadionā 90 tūkstošu skatītāju klātbūtnē. Sulšērs laukumā nāca uz maiņu 81. minūtē pie nelabvēlīgā 0:1 – vispirms kompensācijas laika 1. minūtē 1:1 panāca cits sākotnējais rezervists Tedijs Šeringems, bet pašās pēdējās pamatlaika sekundēs pēc vēl viena Deivida Bekhema stūra sitiena Slepkava ar bērna seju Sulšērs izrāva „United” uzvaru ar 2:1 (video). Papildus šim Čempionu līgas titulam Sulšēram ir seši Premjerlīgas tituli, bet kā trenerim jau arī Norvēģijas zelts kopā ar „Molde”.

Atgriežoties pie šī vakara dueļa, favorīte šajā pārī, protams, ir „Molde”, līdz ar to ventspilnieku uzdevums šodien ir nezaudēt reālas cerības divu spēļu summā. Pat zaudējums ar vienu vārtu starpību nebūtu slikts iznākums – pie šāda rezultāta pavisam labi būtu gūt kādus vārtus. „Ventspilij” šobrīd ir daudz uzbrucēju (Daniils Turkovs, Federiko Mariness, Vladislavs Kozlovs, Josuke Saito) un daudz kas būs atkarīgs no trenera Jurģa Pučinska spējas uzminēt ar pareizo izvēli. Kaut, protams, galvenā uzmanība būs jāpievērš savu vārtu sargāšanai – jācer, ka vārtsargs Maksims Uvarenko būs paspējis iejusties komandā, bet aizsardzības četrinieks jātur savās rokās, jākomandē vienības kapteinim Vitālijam Smirnovam. Tai pašā laikā cits aizsargs, Antons Kurakins, pirms savas debijas Čempionu līgā saka: „Tikai ar aizsardzību nepietiks. Mūsu komandā novākti arī labi uzbrūkoši futbolisti. Esmu drošs, ka arī mums būs savi momenti.” Spēles sākums plkst.21:45, tiesās slovāku tiesnesis Ivans Kružliaks.

18.07.2012 , 17:30

sportacentrs.com


Написать комментарий