Latvijā konstatē retu smecernieku sugu

foto teacher.schule.at
foto teacher.schule.at

Šogad Latvijā konstatēti mazāk pazīstamie vai reti sastopamie kaitēkļi, tai skaitā reta smecernieku suga, liecina Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) informācija.

Uzraugot kultūraugiem kaitīgos nekarantīnas organismus, kā arī saņemot informāciju no iedzīvotājiem, dienests šogad konstatējis vairākus masveidā reti sastopamus vai Latvijā mazāk pazīstamus kaitēkļus, piemēram, konstatēta Latvijā maz pazīstama smecernieku suga.

Vairākos ābeļu dārzos ziedēšanas sākumā un arī uz pīlādžiem tika konstatēts, ka jaunie dzinumi ir it kā aizlauzti, bet sākotnēji neatdalās no koka un karājas miziņas "pavedienā". Vēlāk dzinumi novīst, aiziet bojā un nokrīt zemē. Analizējot bojātā auga paraugus, VAAD Nacionālajā fitosanitārajā laboratorijā tika reģistrēts smecernieks "Coenorhinus aequatus", kas varētu būt izraisījis šos bojājumus.

Latvijā populārākajos ar entomoloģiju saistītajos literatūras avotos šī smecernieku suga nav pieminēta kā kultūraugu kaitēklis, bet ir iepriekš konstatēta Latvijā un ir informācija par līdzīgiem bojājumiem iepriekšējos gados.

Dažos ābeļu dārzos šogad jūnijā bojājumus izdarīja ābeļu lapu zāģlapsenes kāpuri, kas Latvijā sastopami reti.


Написать комментарий