Viedoklis: VAES būvniecība Latvijai nav izdevīga, turklāt tā apdraud tūrisma biznesu

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils un Latgales iedzīvotājus turpina uztraukt AES būvniecība Latvijas robežas tuvumā, jo to plāno būvēt Visaginā. Ekspertu viedokļi par to, vai minētais projekts Latvijai ir ekonomiski izdevīgs, ir ļoti dažādi, taču daudzi no viņiem ir pārliecināti, ka minētais objekts diez vai piesaistīs Latgalē tūristus, kuru vidū arvien populārāks kļūst ekoloģiskais tūrisms.

Par to, kādā veidā Visaginas AES būvniecība varētu ietekmēt tūrisma attīstību Latgalē, portāls Gorod.lv aprunājās ar Sergeju Blagoveščenski – NVO "Politikā iniciatīva" vadītāju.
S.Blagoveščenskis atzina, ka šodien Latvija, tāpat kā vairākas citas Eiropas valstis, nav spējīga nodrošināt sevi ar elektroenerģiju, un ne Daugavas HES kaskāde, ne siltumelektrostacijas, ne mūsdienīgas saules un vēja stacijas, ne katrā strautā uzceltās mikro HES neatrisinās šo problēmu. Latvija importē elektroenerģiju no kaimiņvalstīm, viens no pamatpiegādātājiem ir Krievija. Saskaņā ar Eiropas enerģētiskās drošības programmu importētās elektroenerģijas apjomam ārpus ES robežām ir jāsamazinās. Šīs programmas rezultāts ir jaunas Lietuvas AES projekts.

Pēc NVO "Politikā iniciatīva" vadītāja domām, minētais projekts pirmkārt ir izdevīgs pašai Lietuvai – tā reanimēs savu elektroenerģijas eksportiera statusu, kas nozīmē lielu naudu. Savukārt Eiropas Savienība palielina savu energodrošību, bet projektā iesaistītās valstis iegulda savus līdzekļus ilgtermiņa efektīvā projektā un saņem peļņu. Viennozīmīgi šis projekts nav izdevīgs Krievijai, jo tas samazinās elektroenerģijas apjomus, kurus tā pārdod.

„Latvijai kā valstij minētais projekts ir vienaldzīgs, jo nav starpības, no kurienes iegādāties elektroenerģiju, bet, lai pilnvērtīgi piedalītos projektā, trūkst līdzekļu. Tāpēc ar Latvijas valdības pārstāvjiem īpaši nerunā, iespēja saņemt atvieglojumus tarifiem par potenciāli bīstamā objekta kaimiņniecību ir tuva nullei. Turklāt šie atvieglojumi būtu izdevīgi tikai monopolistam „Latvenergo”. Ar šiem faktoriem ir saistīts Latvijas valdības amorfums saistībā ar piedalīšanos projektā”, - atzīmēja S.Blagoveščenskis.

"Politikās iniciatīvas" vadītājs uzskata, ka sarunas par Daugavpils tūrisma biznesa apdraudētību nav bez pamata, jo jaunās AES būvniecība teorētiski var mainīt tūristu daļas plānus apmeklēt Daugavpils novadu. „Ir jāatceras, ka arī vecā Ignalinas AES atrodas savā vietā, un apstrādātās kodoldegvielas kapenes tur atradīsies vēl ilgu laiku, tāpēc minētais bizness Daugavpils novadā ir apdraudēts un varētu teikt iznīcināts. Ņemot vērā teikto minētais projekts nesola neko labu ne Daugavpils novada, ne Latgales iedzīvotājiem – ne labumus katram atsevišķam cilvēkam, ne ekonomiskus plusus valsts mērogā. Attiecībā uz tūrismu, tie tūristi, kuri ir gatavi atpūsties netālu no kodolkapenēm, atpūtīsies arī pie darbojošās AES. Personīgi es esmu pret jaunās AES būvniecību tikai tāpēc, ka es šeit dzīvoju un pagaidām netaisos braukt prom. Sakarā ar to, ka darbojošais reaktors teorētiski ir bīstamāks par kodolkapenēm mana attieksme pret jaunās AES būvniecību ir negatīva”, - konstatēja S.Blagoveščenskis.


Написать комментарий