Somija vienojas ar Madridi par atbalstu Spānijas banku glābšanas programmai

foto practicalspain.com
foto practicalspain.com

Somijas Finanšu ministrija otrdien paziņoja, ka ir panākta vienošanās ar Madridi par nodrošinājumu apmaiņā pret valsts dalību palīdzības sniegšanā Spānijas banku sektora glābšanai.

"Nodrošinājuma vienošanās paredz, ka Spānijas Noguldījumu garantijas fonds sniedz Spānijai nodrošinājumu, lai mazinātu riskus Somijas nodokļu maksātāju riskus, izsniedzot aizdevumus stabilizācijas programmai," teikts Somijas Finanšu ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Ministrija norādīja, ka ar Madridi panāktā vienošanās ir līdzīga tai, kas pērn oktobrī tika noslēgta ar Atēnām, kas bija Helsinku nosacījums, lai Somija piedalītos eiro zonas otrajā Grieķijas ekonomikas glābšanas paketē.

"Arī šajā gadījumā nodrošinājums ir pret 40% iespējamajiem zaudējumiem, kas ir balstīts uz "Standard & Poor's" datiem par maksātnespējas gadījumā iespējamajiem zaudējumiem," piebilda Somijas puse.

Somija, kura ir viena no retajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kas joprojām saglabājusi augstāko kredītreitingu AAA līmenī, vienmēr ieņem stingru pozīciju par eiro zonas valstu glābšanas aizdevumiem.

Spānija lūdza eiro zonas valstu aizdevumu savu banku sektora glābšanai. 10.jūlijā eiro zonas valstu finanšu ministri piekrita šomēnes piešķirt grūtībās nonākušajām Spānijas bankām 30 miljardu eiro (21 miljarda latu) lielu pirmo maksājumu no apstiprinātās banku glābšanas paketes 100 miljardu eiro (70 miljardu latu) apmērā.

Somijas finanšu ministre Juta Urpilainena šomēnes paziņoja, ka viņas valsts " vēlētos akcijas dzīvotspējīgajās Spānijas bankās apmaiņā pret atbalstu šīm bankām", norādīja, ka Spānijas vājās bankas ir jāslēdz.

Somijas daļa aizdevumā Spānijas bankām sasniedz 1,9 miljardus eiro (1,3 miljardus latu), vēstīja sabiedriskā raidorganizācija YLE, un Finanšu ministrija otrdien paziņoja, ka nodrošinājuma vienošanās ir attiecināma uz 763 miljoniem eiro (536 miljoniem latu).

Gaidāms, ka Somijas valdība trešdien nosūtīs nodrošinājuma vienošanos ar Spāniju izskatīšanai parlamentā, kur to izskatīs ceturtdien un piektdien, kad eiro zonas finanšu ministri, visticamāk, formāli apstiprinās aizdevumu Spānijas banku glābšanai.


Написать комментарий