Pavļuts piedalīsies neformālajā ES Konkurētspējas ministru padomē

foto Dienas Mediji
foto Dienas Mediji

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts no trešdienas līdz piektdienai Kiprā piedalīsies neformālajā Eiropas Savienības (ES) Konkurētspējas ministru padomes sanāksmē, kurā diskutēs par uzņēmējdarbības lomu ekonomiskās izaugsmes sekmēšanā, īpašu uzmanību pievēršot mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), informēja Ekonomikas ministrijā.

Paredzēts, ka sanāksmes laikā plenārsesijā ministri diskutēs par uzņēmējdarbības attīstībai nozīmīgiem jautājumiem- inovāciju nozīmē uzņēmējdarbības attīstībā, grūtībās nonākušo godīgo uzņēmumu pārstrukturizācija, izglītība uzņēmējdarbībā kā risinājums jauniešu bezdarba mazināšanai, kā arī neizmantoto talantu aktivitātes veicināšana un sieviešu uzņēmējdarbības stiprināšana.

Sanāksmes otrajā daļā norisināsies atsevišķas darba sesijas minētajos četros jautājumu blokos, kas balstīsies uz Kipras prezidentūras piedāvātajiem diskusiju materiāliem.

Pavļuts piedalīsies sesijā "Inovācija kā uzņēmējdarbības dzinējspēks", aizstāvot Latvijas pozīciju, ka inovācijai un inovatīvajai darbībai ir būtiska nozīme ES un dalībvalstu konkurētspējas stiprināšanā un jaunu darbu vietu radīšanā. Arī Latvijā inovācija ir izvirzīta kā būtisks tautsaimniecības attīstības pamats un prioritāte valsts konkurētspējai un produktivitātes paaugstināšanai visās jomās. Ministrs uzsvērs, ka ES līmenī jāstrādā pie atvērta, radoša un inovatīva ietvara izveides, kas sekmē plašu inovācijas pielietošanu dažādās tās formās.

Tāpat diskusijās ministrs uzsvērs, ka viena no galvenajām prioritātēm veiksmīgai MVU attīstībai un to augstākai inovāciju kapacitātei ir pieeja finansējumam, jo īpaši agrīnās stadijas finansējumam un riska kapitālam. Šim nolūkam būtiski attīstīt Eiropas mēroga sēklas un riska kapitāla tirgu, kas atvieglotu arī ārvalstu investoru potenciālu ieguldīt riska kapitāla fondos jebkurā ES valstī. Eiropas līmenī joprojām jāuzlabo uzņēmumu, īpaši MVU, iekļaušanās tehnoloģiju pārneses procesos, atbalstot sadarbības ar pētniecības sektoru aktivitātes, tādējādi veicinot pētniecisko izstrādņu komercializāciju, piedāvājot tirgū jaunas, pieprasītas tehnoloģijas, produktus vai pakalpojumus. Savukārt MVU, kas jau ir inovācijas jomā aktīvi, jānodrošina iespēja vairot savu starptautisko kompetenci, attīstot sadarbības tīklus un veicinot iesaistīšanos, piemēram, klasteru iniciatīvās ne tikai nacionālā, bet arī reģionālā līmenī.

Latvijas skatījumā uzņēmējdarbības vides kvalitāte ir viens no nozīmīgākajiem elementiem ekonomikas konkurētspējas paaugstināšanai – jo labākus apstākļus valsts spēj radīt uzņēmējiem, jo lielākas investīcijas var sagaidīt tautsaimniecībā, kas savukārt nozīmē jaunu darba vietu rašanos un labklājības pieaugumu iedzīvotājiem. Latvijas jau iepriekš paustās prioritātes uzņēmējdarbības konkurētspējas veicināšanā ir uzņēmējdarbības regulējuma pilnveidošana un finanšu pieejamības MVU nodrošināšana.


Написать комментарий