Latgales keramikai veltītu skulptūru, kas atrodas Daugavpils centrā, uzskata par interesantāku projektu

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Pirms dažām dienām savu mazo jubileju svin jaunā Daugavpils ievērojamā vieta - Latgales keramikai veltīta skulptūru, kas atrodas Daugavpils centrā. Divus metrus garš stikla kubs, kas ir pilns ar māla podiem, pirms divām nedēļām tika uzstādīts Rīgas ielā Starptautiskā māla mākslas festivāla «Latgales māla trauks» ietvaros.

Skulptūras idejas autors ir mūsu jauns keramiķis Valentīns Petjko, bet podus, kas atrodas stikla kubā, izgatavoja viņa Māla mākslas centra kolēģi.

Daugavpils Māla mākslas centra vadītāja Lilija Zeiļa Gorod.lv pastāstīja, ka skulptūras izgatavošana un uzstādīšana kļuva iespējama, pateicoties uzvarai ideju konkursā, kuru pagājušajā gadā izsludināja mobilo skaru operators LMT par godu savai 20 gadu jubilejai. Māla mākslas centrs iekļuva 4 uzvarētāju skaitā un saņēma 3 000 latus, lai realizētu savu ideju. Pēc Zeiļas kundzes vārdiem, kompānijas prezidents, apsveicot konkursa uzvarētājus Rīgā, nosauca Latgales keramikai veltītu skulptūru par interesantāku un neparastāku projektu pārējo projektu vidū.

Neapšaubāmi, izgatavojot latgaliešu keramikas izstrādājumus, tiek izmantotas dažādas tehnoloģijas, tai skaitā melnā keramika, glazētā keramika, bet aizpildīt stikla kubu, kas ir līdzīgs krāsnij, kurā tiek apdedzināti keramikas izstrādājumi, ar māla podiem, ir tehnoloģiski pārdomāts risinājums.

Pirmkārt, māla podu forma un izskats visiem ir zināmi un raksturīgi mūsu reģionam. Otrkārt, spilgtākie un glazēti podi, iestājoties aukstam laikam, varētu pārplīst. Turklāt, drīzumā tiks izveidots skulptūras vakuuma pārklājums, lai mitrums netiktu iekšā un nebojātu māla izstrādājumus.


Написать комментарий